Taiji Zwaard
Al sinds de klassieke oudheid wordt het zwaard in China beschouwd als de moeder aller wapens. Het zwaard heeft door de geschiedenis heen in verschillende gedaantes diverse rollen vervuld: van een zelfverdedigings- en duel-wapen tot een status symbool. In de klassieke oudheid vocht men met wagens en speren. Het zwaard werd alleen gebruikt als zelfverdedigingsmiddel en voor een op een gevechten. Later, toen de soldaten grote afstanden te paard aflegden om de aangrenzende koninkrijken rond Qin te veroveren en zo een China onder de Qin te stichten( 221-206 vc), werd het zwaard het belangrijkste wapen. Het was immers veel makkelijker te hanteren vanaf een paard dan de speer. Voor dit doel werd het Dao zwaard gebruikt: een zwaard met een scherp aan een kant, waarmee men vanaf een paard op de tegenstanders 'in kon hakken' . De dao is geen steekzwaard. Het nadeel van het Dao zwaard, wat maar aan een kant scherp is, is dat je er maar een kant mee op kan hakken. Dit zwaard was dus uitermate geschikt voor naar beneden vechten vanaf een paard, maar maakte de beoefenaar zeer kwetsbaar op de grond. Naast dit dao zwaard, kent China een 'jian' zwaard: een zwaard wat aan twee kanten scherp is en dus uitermate geschikt is al steekwapen en duelleerwapen. Er bestonden dus in China twee soorten zwaarden naast elkaar die beide andere functies hadden.

Naast duelleerzwaard was de jian ook een statussymbool. Het zwaard werd gedragen door de elite, zoals dit in het westen ook vaak gedaan werd. Het machtigst was de jian nog wel in handen van de Chinese koning of keizer (afhankelijk van de periode), die recht sprak en het vonnis direct uitoefende met zijn zwaard (in het veel voorkomende geval van executie). Hier was het zwaard rechter en uitvoerder en belichaamde de absolute macht van de koning/keizer.

In het gewone leven werd het jian-zwaard door de elite gebruikt voor lichamelijke en mentale oefeningen. Deze oefeningen werden onder andere in verband gebracht met kalligrafie, welke dezelfde techniek behelst als het zwaardspel. Dit alles zorgde ervoor dat het jianzwaard tot op de dag van vandaag een zeer hoog aanzien geniet.

Tegenwoordig wordt het zwaard in veel verschillende gevechtskunsten gebruikt waaronder in de taiji zwaardvorm, ookwel 'taijijian'. Het beoefenen van taiji zwaard is voor zowel de beginnende, maar vooral ook voor de geoefende taijiquan beoefenaar een zeer hulpzame techniek. De beginner leert om een evenwicht tussen inspanning en ontspanning te vinden. De gevorderde taijiquan beoefenaar leert zijn aandacht beter te richten op een punt en het concentratievermogen te ontwikkelen.