Taijiquan
Taijiquan is een bewegingsleer die op de daoistische filosofie is gebaseerd. Oorspronkelijk is zij ontworpen als vechtkunst waarbij de verschillende bewegingen bruikbaar zijn als zelfverdediging. Taijiquan gaat uit van het principe dat het zachte en soepele altijd het harde en stijve zal overwinnen. Het spannen van de spieren tijdens de oefeningen is dus uit den boze. Het is vanuit dit principe dat Taijiquan schaduwboksen wordt genoemd, men is in een gevecht met zijn eigen schaduw.

Taijiquan zorgt ervoor dat de gewrichten en spieren soepel worden en dat men een betere houding krijgt. Het kan rug-, heup-, en knieklachten oplossen en voorkomen en ziekten als reuma bestrijden. De lichaamsenergie zal beter gaan stromen en de organen zullen beter gaan functioneren. Door het verbeteren van de stofwisseling en het tegengaan van celdegeneratie heeft Taijiquan een verjongende werking. Daarnaast is het regelmatig beoefenen van Taijiquan een goede remedie tegen stress. Dankzij deze helende werking van Taijiquan is men het door de loop der jaren gaan beoefenen voor het verbeteren van de gezondheid. Als het regelmatig op de juiste manier wordt uitgevoerd kan het leiden tot algehele verjonging en zullen kwaaltjes verdwijnen.

Een derde manier waarop Taijiquan kan worden uitgevoerd is op mentaal gebied. Door het beoefenen ervan zal men zich meer verbonden met de natuur (in de ruime zin van het woord) gaan voelen. Men zal flexibeler worden en de dingen beter aan gaan voelen. Uiteindelijk zal de beoefenaar van Taijiquan in harmonie met zijn omgeving zijn. Deze helende werking wordt veroorzaakt doordat men door de oefeningen de Yin en Yang energie in het lichaam activeert en balanceert.

Doordat Taijiquan geen fysieke eisen stelt kan het tot op een bepaald niveau door iedereen beoefend worden. Jong en oud zullen er baat bij hebben. Kinderen zullen zich beter leren concentreren en beter gaan presteren op school, zij zullen door de oefeningen een correcte lichaamshouding krijgen waar ze gedurende hun hele leven profijt van zullen hebben. Ouderen zullen zich door het beoefenen van Taijiquan vitaler gaan voelen en kwaaltjes zullen op den duur verdwijnen.